Кабинети по химия с камина за провеждане на химични опити, класни

...
Кабинети по химия с камина за провеждане на химични опити, класни
Коментари Харесай

Кабинетите по химия ще имат камина, а по технологии - поялник и бормашина

Кабинети по химия с камина за осъществяване на химични опити, класни стаи с мобилни стени, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, антибактериални винилови настилки - това са част от минималните условия пред образователните заведения, записани в план на наредба за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване на детските градини, учебните заведения и центровете за личностна поддръжка. Наредбата цели да приближи учебната среда към актуалните стандарти, само че някои от записаните в нея условия звучат фантастично на фона на родната реалност, в която към момента има учебни заведения, които едвам съумяват да си платят нафтата и в които мазилката пада върху главите на децата. Документът все още не е публикуван за публично разискване, само че планът му е изпратен за отзиви до учебните шефове. Той би трябвало да важи за образователната 2020/2021 година

Стандартите за другите стадии се разграничават, само че всяко учебно заведение би трябвало да има бюфет, както и открити и закрити спортни площадки. За дребните би трябвало да има класна стая за всяка паралелка, зона за отдих, кабинет на психолог, ресурсен и логопедичен кабинет. От първи до четвърти клас децата би трябвало да учат на самостоятелни, а не двойни чинове, като в класната стая би трябвало да има и обща маса и столове, както и места за учебниците, за книгохранилище и за връхни облекла и чанти. В занималнята всяко дете би трябвало да разполага с най-малко 2 кв.м повърхност.

За учебните заведения, предлагащи образование в прогимназиалния стадий, е заложено да имат най-малко 3 класни стаи за три паралелки от 5-и до 7-и клас, по един профилиран кабинет по химия, биология, физика, музика, технологии и предприемачество, изобразяване, компютърен кабинет, както и логопедичен, ресурсен кабинет и подобен за психолог. Тук условията са същите като в началния стадий, само че не е належащо всяко дете да седи на независим чин.

За профилираните кабинети има заложени куп елементи, чието осъществяване сигурно ще затрудни финансово шефовете. Кабинетите по химия да вземем за пример би трябвало да разполагат с маси със защитно покритие, инсталационно оборудвани и с надстроечни детайли, с демонстрационен плот за учителя с връзки към обслужващите съоръжения в постройката, електроизолационен под, резистентен на химични въздействия. Сред изключително комплицираните за осъществяване условия са съществуване на камина за осъществяване на опити, както и на мивка до всяко работно място, като е разрешено при липса на място една мивка да се дели от 2-ма -3-ма възпитаници - което ненапълно е по този начин и в този момент. За кабинетите по физика важат съвсем същите условия, като те могат да разполагат с по една мивка на 5 работни места, както и телескоп. В тези по биология обезателно би трябвало да има микроскопи - най-малко по един на двама възпитаници, включително един цифров микроскоп за учителя.

Кабинетите по технологии и предприемачество би трябвало да разполагат с тезгях с менгеме, електрическа пробивна машина със стойка, поялник, шевна машина, готварска печка с фурна и котлони, абсорбатор, ледник, мивка с топла вода и др. 

" Проектът е доста прекрасен, само че финансово неупотребим. 70-80% от учебния сграден фонд е остарял ", разяснява ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов. В момента за поддръжка на материално-техническата база се падат по 25 лева на възпитаник. " Няма по какъв начин всички условия да се изпълнят с това финансиране, само че в вероятност е допустимо, в случай че въпросните средства се усилят. Един двоен чин коства 90 лева, а единичният е 70 лева ", даде за образец той. Стаматов описа, че в кабинета по химия в подопечното му 119-о СУ разполагат с камина, само че изработката й хвърлила шефа в огромно премеждие, до момента в който съумеят да я свържат с комина на учебното заведение.

" Много хубава разпоредба, само че действителностите са други. 95% от сградния фонд е на 30-40 година и новите условия не могат да се приложат за множеството от тях ", разяснява Теодора Дачева от Националното съдружие на общините. По думите й от МОН са дали увещание, че условията, свързани с размера на площите (например на спортните площадки), ще важат единствено за нови здания, както и че срокът до 2020/21 година ще бъде продължен, тъй като никой няма да се оправи с него. Според Дачева е добре да се работи на стъпки - да се подхване един проблем и да се реши до дъно, като най-спешният съгласно нея са училищните тоалетни.

 

КАТО ФИНЛАНДИЯ

В проектонаредбата има и насоки за рационализация на физическата среда в учебните заведения. Сред рекомендациите са да вземем за пример да се провеждат зони като амфитеатър за образование навън, в двора да бъдат включени опитни полета, зеленчукови градини, оранжерии, дендрариум, зоокътове, хранилки за птици, срутване на стени сред две или три класни стаи, продължение на спомагателни площи, мобилни загради сред стаите, антибактериални винилови настилки, без гранитогрес и плочки, смяна в местата за сядане на децата и на учителя, който може да не е пред дъската, а сред учениците, основаване на зони с мека мебел и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР